Osteopathie brengt het
lichaam in beweging.

Osteopathie voor volwassenen

"Totaal zicht op vaak onbegrepen hardnekkige lichamelijke klachten"

Osteopathie is voor een ieder die klachten wil voorkomen of die klachten ervaart die samenhangen met beperkingen, blokkades of fixaties in het lichaam. Vaak is de gedachte of overtuiging dat de klachten niet kloppen en tot nu toe geen herkenning vindt bij de (para-) medische zorg reden om eens verder te kijken. Door het besef van de osteopathie om het lichaam in de totale samenhang te moeten beschouwen/ onderzoeken en behandelen, en met de uitstekende kennis op gebied van anatomie, fysiologie, embryologie, neurologie en pathologie, is het mogelijk om tot een weefselspecifieke oorspong van de klachten te komen. Deze oorsprong ligt vaak in een beperking van beweeglijkheid in een deel van het bindweefsel skelet waaruit we zijn opgebouwd. Deze hoeft niet ter plaatse van de klacht te zijn maar kan op afstand zijn klachten veroorzaken als gevolg van de samenhang.

Vaak komen langdurige klachten voor omdat tot nu de vinger nog niet op de juiste plek is gelegd. Allerlei klachten kunnen zo dus voort bestaan. Vaak worden allerlei pijnklachten genoemd maar ook evenwichtsproblemen, ontstekingen, obstipatie, buikkrampen, wisselende stoelgang, vastlopende wervels of gewrichten, oorsuizen, schouderklachten worden vaak genoemd.

lees meer "wat is osteopathie?" en "wanneer naar de osteopaat?"

Twijfelt u ... dan kan een kennismaking gesprek voor u een idee zijn.   

Osteopathie bij baby’s en kinderen

Een osteopaat kan ook bij kinderen veel klachten verhelpen. De eerste keer dat u met uw kind bij een osteopaat komt, stelt hij of zij veel vragen: over de klacht, maar ook over een eventuele ziektegeschiedenis en leefgewoonten. Zo probeert hij/zij te achterhalen welk weefsel bij uw kind klachten veroorzaakt en wat de oorzaak hiervan is.

Daarna volgt een uitgebreid lichamelijk onderzoek. De osteopaat onderzoekt welk bewegingsverlies het lichaam zichzelf niet meer herstelt. Dat doet hij/zij terwijl het kind in zijn of haar ondergoed afwisselend zit, ligt en/of staat.

Een osteopaat besteedt veel tijd en energie aan het op het gemak stellen van het kind. Hij of zij vindt het geen probleem als u uw baby helpt zich thuis te voelen door hem tijdens de behandeling te voeden of hem een speentje, een knuffel of een doekje mee te geven. Oudere kinderen kunt u voorbereiden op een bezoek aan de osteopaat door samen met uw kind de site of de folder te lezen. U kunt uw kind vertellen dat de osteopaat aan zijn lichaam zal voelen, maar dat het geen pijn zal doen.

Als het onderzoek is afgerond, bespreekt de osteopaat wat hij of zij heeft opgemerkt en stelt een behandelplan op. De behandeling zal bestaan uit één of enkele afspraken. Als u met uw kind bij hem/haar komt, zal de osteopaat met zachte handgrepen lichaamsweefsels één voor één weer beweeglijk maken. Meestal voelt de behandeling prettig aan. Baby's en kinderen worden hierbij niet gemanipuleerd. Na de behandeling duurt het vaak een paar weken voor een volgende afspraak: het zelfherstellend vermogen van het lichaam heeft tijd nodig om tot een nieuw evenwicht te komen.

Osteopaten werken samen met reguliere geneeskundigen. Dankzij hun opleiding herkennen osteopaten klachten die nader onderzoek vereisen door bijvoorbeeld de huisarts of de specialist. Als het nodig is, verwijst de osteopaat u naar hen door.

 

 

philip schippers

wanneer naar de osteopaat

wat is osteopathie