Osteopathie brengt het
lichaam in beweging.

Fibromyalgie Behandel Centrum Leeuwarden 

 
Philip Schippers osteopaat DO en Hans Timmerman fysiotherapeut van Personaltuning-Epiphora hebben FBC Leeuwarden opgericht. Deze complementaire samenwerking heeft officieel 30 maart 2019 zijn aanvang. Het is gevestigd in de praktijk voor Osteopathie Philip Schippers met de aangrenzende oefenruimte in het VoelJeGoed centrum te Leeuwarden en tevens in de praktijk te Wergea.
Het betreft een vernieuwde gecombineerde behandeling die de oorsprong kent in langdurige ontwikkeling en onderzoek van reumatologen en fysiotherapeut Hans Timmerman.  
In de (pdf)folder wordt verder uitgelegd over hoe en wat we kunnen doen voor mensen met het Fibromyalgie Syndroom. 
Het is erg motiverend om dit behandelcentrum neer te zetten en de mensen met het Fibromyalgie Syndroom een bewezen effectieve behandeling te mogen bieden.Tevens is het stimulerend om recht te doen aan de mensen die met dit syndroom kampen door erkenning met  duidelijk fysieke oorzakelijkheden en een daarop afgestemde behandelmethode.
 
Hoe gaat de behandeling in zijn werk?
 
We werken in kleine groepen en de behandeling bestaat uit sessies van eens per 2 weken en 2 á 3 uur per keer. Individuele osteopathische mobilisaties worden afgewisseld met specifieke oefeningen en ademtechnieken. Het is comfortabel en werkzaam om gemakkelijk zittende kleding te dragen (jogging pak of soortgelijk). U wordt uitvoerig over de ontstaanswijze van de klachten van fibromyalgie ingelicht aan de hand van het proefschrift van de reumatoloog en de effectstudie van deze behandeling. Aansluitend starten we de oefeningen en ademtechniek.
De effecten zijn gemiddeld vlot merkbaar en de mensen krijgen in een 4-tal sessies een praktisch en werkbaar concept aangeleerd waarmee ze verder kunnen oefenen. Er is ruim gelegenheid om vragen te stellen of oefeningen te herhalen.
 
De behandeling wordt vergoed vanuit uw aanvullende verzekering. U krijgt na de sessies uw nota en u wordt vriendelijk verzocht om deze gelijk te voldoen. Dit kan per pin of contant.
 
Verdere informatie over het Fibromyalgie Syndroom, hypothese personaltuning-Epiphora.
 

Fibromyalgie Syndroom is geen auto-immuunziekte (in Nederland bewezen in het jaar 2000, door reumatoloog E.N Griep) maar wél: een uiterste klemstand (overleefstand) van het vegetatieve zenuwstelsel, welke niet vanzelf herstelt als je tot rust komt. Dit heet Sympatico-Dominantie. Omdat tijdens die klemstand ál onze bloedvaten volledig verkrampen en ze daardoor te weinig bloed vervoeren, raakt ons lichaam verzuurd, verkrampt, en komen we uiteindelijk ‘klem te zitten in onszelf’.

Wij zien dat er bepaalde groepen mensen ‘aanleg’ hebben om deze ‘klemtoestand’ te bereiken, de meeste mensen met de diagnose FMS zijn vrouw (oorzaak: cyclushormonen en daarnaast een nimmer aflatende zorgneiging). En er zijn veel vaker vrouwen dan mannen hypermobiel (door vermoeidheid ontstaat houdingszwakte), of men heeft een nektrauma meegemaakt. Daarbíj hebben ze waarschijnlijk een matig aangelegd bloedvatstelsel in ons brein, genoemd de ‘Cirkel van Willis’. Deze verbindt in ons brein de bloedvaten vóór in ons brein met de bloedvaten in de achterkant van het brein. Soms stroomt er te weinig bloed door de nekwervelkolomslagaders, deze moeten (als het goed stroomt), 20% van het bloed naar de hersenen brengen en dan  met name naar het achterhoofd en delen van het midden hoofd. Bij houdingzwakte, nekartrose of bijvoorbeeld een Whiplash, is er vaak te weinig aanvoer uit de nekslagaders. In combinatie met een minder goed aangelegde Cirkel van Willis (wat bij 2/3 van alle mensen het geval is, in allerlei variaties) ontstaat een fors bloedaanvoer probleem, wat wij zien als de allergrootste oorzaak voor Fibromyalgie ontwikkeling. In de video laten we zien hoe wij hierover denken. En ook wat we eraan doen.

Hét fenomeen dat we daarbij ontdekt hebben: 75% van alle mensen met de diagnose Fibromyalgie Syndroom heeft een specifiek ‘drukgevoel’ boven op het hoofd en daarbij pijn in de hoofdhuid en de haarwortels. Wanneer dát het geval is, zien wij daarin een bewijs van een flink doorbloedingsprobleem onder het schedeldak en is de basisoorzaak voor de ontstane fibromyalgie symptomen bekend.

Alle symptoombehandelingen hebben weinig tot geen resultaat. En tot nu toe kreeg iedereen met de diagnose Fibromyalgie Syndroom het advies om de toekomstverwachting bij te stellen en binnen de grenzen te blijven die het lichaam aangeeft.

Sinds 2010 is er een nieuwe denkwijze en behandelmethode ontstaan, mede door uitstekende samenwerking met de reumatologen E.N. Griep en H. Griep-Wentink in Sneek en Emmeloord. Wij zijn gestopt met symptoom-behandelen, maar gestart met systeemdenken. We halen de oorzaken weg en geven het lichaam doorlopend alles wat het nodig heeft om weer te herstellen. En dit kan alleen in een door de patiënt zelf uitgevoerde zelfgeneesmethode, die je kunt aanleren bij de Personal Tuning Therapeut of Epiphora Ademcoach. Ook kan je eigen fysiotherapeut of oefentherapeut een instructie pakket aanvragen via het antwoordformulier op onze site www.personaltuning.nl.

Wij leren iedereen die dat wil om in de ochtend, eventueel in de middagpauze én vlak voor het gaan slapen de Personal Tuning oefeningen en de Epiphora ademtechniek toe te passen. Deze beoefening doorbreekt in 

15 minuten tijd de Sympatico-Dominantie en vervolgens zet het herstelproces zich in. In de ochtend geeft dat al snel betere energie en minder verzuring tijdens de dag. s’ Avonds levert het een betere nacht op, met een diepere slaap en sterker herstel. Bij dit ‘loskomen uit de klem’ wordt er doorgaans stevig gegeeuwd, met daarbij een opkomende traanvorming. ‘Epiphora’ is het Latijnse woord voor tranenvloed en tevens de naam van een nachtpauwoogvlinder.

Een herstelproces uit een dermate sterke klempositie vraagt om inzet, discipline en vertrouwen. Dit moet begeleid worden door een deskundig therapeut. Ook is er meestal hulp nodig zoals bijvoorbeeld fysiotherapie, acupunctuur, psychotherapie of osteopathie/manuele therapie. Ook een goed voedingsadvies kan vaak veel goeds doen. 

In onze visie is de doorbloeding van ons brein zeer bepalend voor alles wat er in ons lijf gebeurt. Bij minder aan- en afvoer van en naar het brein (‘rode stoplichten’) gaan onze bloedvaten in het hele lichaam verkrampen. Houdt dit te lang aan, dan ontstaat er onder andere Fibromyalgie.  Je kunt bij de juiste toepassing meestal in 15 minuten weer een lichaam hebben met ‘groene stoplichten’. Door dit vaak te herhalen krijgt het lichaam weer de kans om te gaan floreren. Door de beoefeningen te blijven toepassen val je steeds minder terug.

Deze video laat zien hoe wij daar over denken en laat zien wat we doen om ons brein weer goed te laten doorbloeden (‘groene stoplichten’).

Wil je meer weten, of weten wat de mogelijkheden zijn om deze methode zelf te leren toepassen als patiënt of als behandelaar, dan is ons contactformulier op onze site beschikbaar.

Onze behandeling kan individueel, maar ook in een groep of door middel van een aantal workshops. Het belangrijkste is dat je zelf het besluit neemt om uit die klem te willen gaan en te kiezen voor een leven met minder pijn en meer energie. Zo kun je de ‘gevangenis met onzichtbare muren’, genaamd het Fibromyalgie Syndroom, weer achter je laten!

Bron: www.personaltuning.nl
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

philip schippers

wanneer naar de osteopaat

wat is osteopathie